Žaidimai balose - neatsiejama vaikystės dalis. Juk jeigu vaiko kelyje pasitaiko bala, tai būtinai į ją turi ir įšokti. Jau keletą metų Lietuvos darželiai ir tėvai semiasi gerosios patirties iš Skandinaviškų šalių ir vaikus veda į lauką ne tik “geru” oru. Vaikams grynas oras yra labai reikalingas, kad jie augtų ir vystytųsi sveiki. Gyvenant Lietuvoje sunku įsivaizduoti, kaip būtų galima apsieiti be lietaus rūbų, juk taip dažnai lyja arba yra po lietaus.

Dauguma tėvų tik dabar atranda lietaus rūbus, tad natūralu, kad jiems kyla daug klausimų.

Ar lietaus rūbus galima naudoti tik lietui lyjant?

Tikrai ne. Dažniausiai lietaus rūbai naudojami tada, kai oras yra po lietaus - nelyja, bet viskas dar šlapia. Tuomet vaikai nori ir pasikarstyti medyje ir užlipti ant kartsynių, pasisupti, nučiuožti nuo čiuožyklos ar tiesiog pašokinėti po balas. Juk šokinėti po balas yra didžiausias vaikystės džiaugsmas. Taip pat kai lietus nėra smarkus vaikai darželiuose laiką leidžia lauke, tuomet tėvų prašoma pasirūpinti tam tinkama apranga. 

Kokių būna lietaus rūbų?

Lietaus rūbai dažniausiai būna dviejų tipų:

  • “Guminės” medžiagos (GALON ir pan. audinys)
  • “Striukinės” medžiagos (Shell, Softshell ir pan. audiniai)

“Guminės” (GALON) medžiagos lietaus rūbai yra populiarūs tuo, kad visiškai neperšlampa. Jie yra panašūs į žvejų rūbus, su jais galima drąsiai braidyti po balas, lakstyti lietuj lyjant. Nuo šio audinio vanduo tiesiog nubėga (neįsigeria).  Šio tipo lietaus rūbų dar viena puiki savybė ta, kad nuo jų labai lengva nuplauti purvą - užtenka pakišti po vandens srove ir nešvarumai tiesiog nubėga. Šie lietaus rūbai labiausiai tinka išsitepti ir dūkti mėgstantiems vaikams. Vienintelis šio modelio minusas, kad medžiaga nėra tokia pralaidi orui, todėl svarbu neperengti vaiko storais apatiniais rūbais.

“Striukinės” medžiagos lietaus rūbai yra kvėpuojantys, jie puikiai tinka ir saulei šviečiant ir esant drėgnam oriu. Su jais vaikas galbūt negalės voliotis po balas ar purvus, bet drąsiai galės žaisti lauke nustojus lyti, čiuožti nuo šlapių čiuožyklų, žaisti ant šlapio smėlio, karstytis po medžius. 

 

Kas dar svarbu renkantis lietaus rūbus?

Renkantis lietaus rūbus, svarbu atsižvelgti ar siūlės yra klijuotos. Tik su klijuotomis siūlėmis yra pasiekiama gera apsauga nuo drėgmės. Taip pat atsparumas drėgmei turėtų būti ne mažiau 5000 mm. 

Skandinavų šalys, ypač gerai prisitaikiusios prie darganoto oro, todėl šiaurės šalių gamintojai  gamina tik kokybiškus ir tinkamus darganotiems orams rūbus. Švedų įmonė Didriksons turi puikių lietaus rūbų modelių iš GALON medžiagos.

  

- Slaskeman lietaus kostiumai yra be pašiltinimo, tinkami pavasariui, vasarai ir rudens pradžiai (nuo +10 iki +20 laipsnių).

- Boardman lietaus kostiumai yra su pašiltinimu, jie puikiai tinka rudenį, žiemą, kai tirpsta sniegas ir ankstyą pavasarį (maždaug nuo -2 iki +15 laipsnių).

   

Jei nesinori papildomai investuoti į lietaus aprangą, rekomenduojama rinktis atsparias drėgmei striukes ir kelnes. Šiais metais Didriksons turi net kelis tokius modelius: Norma, Enso, Dusk.

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Išsaugota norų sąraše
Produktas pridėtas į palyginimą

Mūsų tinklapyje naudojami slapukai (ang. cookies). Jie padeda veikti el. parduotuvės sistemai. Sužinoti daugiau